Lenf Ödem Tedavisi
LENFÖDEM
Vücudumuzda hücresel aktiviteler sonucunda olusan lenf sıvısı, lenf damarlarından ve lenf düğümlerinden geçerek temizlendikten sonra kan dolaşımına katılır. Bu dolaşımın bozulması, lenf sıvısının birikerek çoğunlukla kol ve bacaklar olmak üzere vücutta belirli bölgelerin şişmesine neden olur ve buna “lenfödem” denir. Lenfödem yüz, boyun, karın ve akciğerlerde de meydana gelebilir.
Lenfödem çoğunlukla kanser tedavisi görenlerde ve doğuştan lenf sistemi yetersizliği olanlarda görülür. Kanser tedavisinde koltukaltı lenf düğümleri alınıp radyoterapi uygulanırsa kolda, kasık lenf düğümleri alınıp radyoterapi uygulanırsa bacakta lenf sıvısı birikip şişmeye, yani lenfödeme neden olabilir.
Hem bu nedenle oluşmuş lenfödemi, hem de doğuştan lenfatik sistem yetersizliğine bağlı ve daha çok bacaklarda oluşan lenfödemi kontrol altına almak amacıyla tedavi hizmeti verilmektedir..
Tedavi kapsamında ayrıca, kanser tedavilerine bağlı gelişme riski olan lenfödemi önlemek için her ay düzenli olarak “Lenfödem Okulu” programı düzenlenmektedir.